Dieta warzywno-owocowa to dieta lepiej znana jako dieta doktor Marii Dąbrowskiej. Jest to rodzaj głodówki, który oparty jest na spożywaniu wyłącznie owoców i warzyw. Należy jednak zaznaczyć, że mamy na myśli owoce i warzywa o niskiej zawartości cukrów prostych, jaki jak ziemniaki, banany, pomarańcze czy gruszki. Zaleca się natomiast spożywanie warzyw takich jak kapusta, sałata, rzodkiew, rzepa, kalafior, cebula, por, czosnek, marchew, oberżyna, papryka, pomidory czy burak. Z owoców jeść można jabłka, borówki, maliny, czereśnie, arbuzy i melony.
Na pytanie o to, czy lepiej jeść warzywa i owoce gotowane, czy świeże, nie ma odpowiedniej jednoznacznej odpowiedzi. Tak surowe owoce, jak i warzywa są bogate w enzymy oraz inne substancje, które sprzyjają detoksykacji organizmu. Jednak ich nadmierne spożywanie może wpłynąć na osłabienie trawienia oraz wywołać gwałtowne reakcje oczyszczające. Wiele osób może także źle się poczuć w związku ze zwiększeniem ilości przyswajanych warzyw i owoców.
Dlatego jeśli posiadamy problemy z tolerancją pokarmów, to należy spożywać warzywa, które poddamy obróbce chociażby krótkotrwałej. Warto włączyć do diety także ogórki kiszone, wzbogacą one florę jelitową poprzez wzmocnienie funkcji trawiennych. Z czasem, gdy zauważymy, że nasze funkcje stabilizują się. Dieta Marii Dąbrowskiej to idealne rozwiązanie dla każdego, kto pragnie, aby jego dieta stała się nieco zdrowsza. A, że przyda się ona każdemu, to jest pewna. Bowiem obecne tempo przemian oraz sposób życia, to kwestie, które odbijają się na wielu osobach negatywnie, z tego powodu zdrowe odżywianie, to podstawa, która powinna stać się udziałem jak największej ilości osób. Zdrowa żywność pozwala wielokrotnie walczyć z takimi chorobami cywilizacyjnymi jak nowotwory czy miażdżyce. Dieta Dąbrowskiej stanowi więc doskonałe rozwiązanie dla każdego kto pragnie wprowadzić pozytywne zmiany do swojego życia. Do tego należy dołączyć jeszcze sport oraz wystarczającą ilość snu.